16 Haziran 2014 Pazartesi

асық ойыны ( Asık atma oyunu )

Herkese mutlu pazartesiler! Niye canım hep mutlu pazarlar mı olmalı? Pazartesinin üzerindeki bu önyargıyı yıkmalıyız. :)))) Neyse böyle güzel bir günde size eğlenceli bir oyundan bahsedeceğim. Kazakistan'ın gelenekselleşmiş bir oyunudur bu. Bizim ''meşe (bilye) '' oyununa benziyor fakat bir kaç farklılık var. Meraklandınız mı? O halde anlatıyorum :)
Asık atma oyununda kullanılan bizdeki gibi meşe yahut taş değil. Asık ; Koyunun arka bacağındaki dirsek kemiğinden yapılıyor. Evet evet yanlış duymadınız! Bu oyun kemikle oynanıyor. Nasıl olur? Demeyin! Asıgı önce kınayla boyayıp daha sonra içine demir koyuyorlar ve  işte kemikler böyle görünüyor :
İşte bu şekli alan kemiklerle oyunu oynamaya başlayalım mı? Öncelikle bir çember çiziyoruz daha sonra çemberin ortasına en az 5 asık sığacak şekilde bir çizgi çekiyoruz. Çektiğimiz çizginin üzerine asıklarımızı diziyoruz. Ama bu asıkların her biri bir başkasına ait. Sonra sırayla çember içindeki asıkları karşıdan vurarak çember içinden çıkartmaya çalışıyoruz. Çember içinden çıkan asıklar vuran kişinin oluyor. Eğer vuramazsa sıra bir diğer oyuncuya geliyor. Vurursa da tekrar vurma hakkı kazanıyor. 
                                        
                                        İşte asık atan bir Kazak genci :)

Ve burada da dahi iyi anlamanızı sağlayacak bir video var. Umarım ilginizi çekmiştir. :))))))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder